';
KaRo Groenwangparkiet

Zoom in

Artikelnummer: 1
Pyrrhura molinae molinae

Groenwangparkiet - Pyrrhura molinae molinae

Herkomst

Deze Zuid-Amerikaanse parkieten behoren tot de familie van de papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld (Psittacidae)en leven in Argentinië, Bolivia, Brazilië en Paraguay.

Ze leven er in tropische en subtropische wouden en bossen.
Buiten de kweekperiode leven ze er in kleine groepjes (10 à 20 vogels) tot grotere zwermen. Ze eten er allerhande noten, bessen, vruchten, zaden en bloesems.

Algemeen

De groenwangparkieten of  Pyrrhura molinea kennen 5 ondersoorten, P. m. molinae, P. m. australis, P. m. phoenicura, P. m. hypoxantha en P. m. restricta.

Afmetingen

Gemiddeld zo’n 26cm.

Uiterlijk

Zoals hun naam al doet vermoeden hebben ze 2 groengekleurde wangen.
Verder zijn ze boven op hun kop en nek zwart, is hun rug groen, net als hun vleugels en zijn de vleugelpennen fel blauw.
De keel is lichtgrijs gekleurd en de staart is bordeaux rood.
 De borst is meestal groen, soms geel, soms rood en de buik is bordeaux tot fel rood.
Tenslotte hebben ze een zwarte snavel en donkere ogen met opvallende, witte oogringen.

Geslachts onderscheid

Uiterlijk is er geen verschil tussen man en pop. Jonge vogels zijn minder intensief dan volwassen vogels. De manier om het geslacht te bepalen, is laten seksen via DNA.

Kleuren

Buiten de wildkleur bestaan er ondertussen al enkele mutaties.
Zoals cinnamon, zeegroen en donkerfactor.

Huisvesting

Ze zijn als koppel te houden in een ruime sierkooi of samen met andere kromsnavels in een binnen- of buitenvolière. In de winter kunnen ze buiten blijven, maar een tocht- en vorstvrij nachthok is noodzakelijk. Het zijn actieve, speelse en nieuwsgierige vogels.
Voldoende vliegruimte is aan te raden, omdat ze anders snel kunnen gaan vervetten.
Bij aanwezigheid van een broedblok zullen ze deze zeker benutten en er in slapen.

Vermits ze graag een bad nemen, is het aan te raden een bad te voorzien met proper badwater.

Broedvoorzieningen

Een natuurblok of houten nestkast voor grote parkieten zijn beide geschikt. De ideale maat is 20 x 20 x 50cm, met een invlieggat van 6cm. Leg als nestmateriaal een laagje zacht houtstrooisel (liefst hennepstrooisel) op de bodem van het nest, wat ze eventueel nog kunnen afwerken met wilgentakjes en stro.

Kweek

De pop legt gemiddeld 5 à 6 tot wel 10 eitjes, ze hebben soms grote nesten. Na 21 à 22 dagen broeden komen de eerste eitjes uit. Op de leeftijd van 8 tot 12 dagen kunnen de jongen geringd worden (5,5mm), na wel 60 dagen verlaten de jongen het nest (ze blijven lang in het nest). Na nog eens 2 tot 3 weken bijvoederen door de ouders, zijn de jongen volledig zelfstandig en kunnen ze van de ouders gescheiden worden.
Een gezond koppel mag 2 legsels per jaar grootbrengen.

Voeding

Het hoofdvoer in een grote parkieten zadenmengeling, aangevuld met trosgierst en een beetje groenvoer. Eivoer en kiemzaden moeten ook voorzien worden, zeker tijdens de kweekperiode. Verder mogen grit (en maagkiezel) en sepia ook niet ontbreken.