';
KaRo Marmer bijlzalm

Zoom in

Artikelnummer: 4
Carnegiella strigata fasciata

Marmer bijlzalm - Carnegiella strigata fasciata

Herkomst

Deze opvallende aquariumvisjes behoren tot de familie van de bijlzalmen (Gasteropelecidae).
Ze zijn afkomstig van Zuid-Amerika, het Amazonegebied, meer bepaald Guyana. Daar leven ze in grote groepen zowel in kleine, als grotere rivieren en meren. Ze zijn er tussen de planten, vlak onder het wateroppervlak, te vinden op zoek naar insectjes om van het wateroppervlak te happen.

Levensverwachting

Ze worden gemiddeld zo’n 5 tot 6 jaar oud.

Afmetingen

Ze worden gemiddeld zo’n 4 à 5cm lang.

Uiterlijk

Ze vallen op door hun speciale, driehoekige lichaamsbouw, met een rechte rug. Zoals hun naam doet vermoeden, lijken ze met hun grote buik op een bijl. De benaming marmer, komt van hun zilveren buik met donker bruine strepen. Verder hebben ze een geelbruine rug en transparante vinnen.

Geslachtsonderscheid

Het verschil is bijna niet te zien. Volwassen vrouwtjes zouden iets dikker/voller zijn dan mannetjes, maar het verschil is bijzonder klein.

Aquarium

Het zijn rustige, vredelievende scholenvisjes, die met een groepje in een mooi beplant aquarium kunnen gehouden worden. Of in een gezelschapsaquarium samen met andere soorten met hetzelfde temperament en formaat. Ze kunnen niet met alle soorten vissen gecombineerd worden, let op met te dominante of agressieve vissen. Zelf zullen ze noch andere soorten, noch soortgenoten aanvallen. Een aquarium van minimaal 70L of meer is aan te raden voor een groepje van 5 of meer marmer bijlzalmen. Voor de inrichting van het aquarium kunnen planten, rotsen, hout of andere decoratie gebruikt worden. Ideaal is veel randbeplanting en voldoende vrije zwemruimte in het midden. Voorzie voldoende schuilmogelijkheden bovenaan, ook door middel van drijfplanten.
Het zijn vissen die uitsluitend in het bovenste deel van hun aquarium zullen zwemmen.
Tip: gebruik donker grind, dit geeft minder stress aan de vissen en hun kleuren komen mooier uit.

Het zijn echte springers, zorg dat het aquarium goed afgedekt is, want ze hebben niet veel nodig om eruit te springen. In de natuur ‘vliegen’ ze boven het water om aan roofvissen te ontsnappen.

Temperatuur

De ideale temperatuur is 24 à 25°C., maar je kan ze houden van 22 tot 28°C. Het is belangrijk om geen te grote schommelingen in temperatuur te hebben, daar kunnen ze witstip van krijgen.

Waterwaarden

Aan te raden is een pH van 5 tot maximaal 7, een GH van 2 tot 7° DH, een KH tussen 1 en 5° Dh,
geen nitriet (NO2), geen ammoniak (NH3) en bijna geen nitraat (NO3 < 25mg/l).

Verzorging

Het houden van marmer bijlzalmen eist enige ervaring, maar mits de juiste verzorging kunnen ze redelijk eenvoudig gehouden worden. Ververs wekelijks 15 à 20% van het aquariumwater en voeg waterconditioner en goede, levende bacteriën toe om een goede waterkwaliteit te garanderen.
Ze voelen zich het best in een aquarium met een goede filtering, met een goede stroming, een beetje extra beluchting en geen te felle verlichting (drijfplanten zorgen voor schaduw). Ze worden best in een groep van minimaal 5 stuks gehouden, hoe groter de school, hoe beter voor de vissen en hoe mooier.

Kweken

Het kweken met marmer bijlzalmen is absoluut niet eenvoudig. Plaats ze in een klein aquarium met fijnbladige planten en/of Javamos, voorzie grof grind, knikkers of een legrooster en gebruik een sponsfilter. Het water moet vrij zacht en licht zuur zijn en de ideale temperatuur is 27 à 28°C. Zorg ervoor dat de visjes goed gevoed zijn met levend- of diepvriesvoer, zoals zwarte muggenlarven. Zorg voor donker, bruin water en na het verduisteren van hun aquarium zullen ze al snel tot paren overgaan. De vrouwtjes zullen hun eitjes tussen de planten of het Javamos afzetten en de mannetjes zullen die direct bevruchten. Ze kennen geen broedzorg en de volwassen vissen moeten onmiddellijk na het paren van de eitjes worden gescheiden.

Na ongeveer 36 uur komen de eitjes uit en enkele (5) dagen later zwemmen ze vrij rond.
Vanaf dan moeten ze met fijn stofvoer, infusoriën en artemia-naupliën gevoed worden.

Voeding

Ze verkiezen levend- en diepvriesvoer, maar eten ook droogvoer (vlokken en granulaat). Zolang het maar fijn genoeg is en in de bovenste laag van het aquarium blijft drijven/zweven, want ze gaan niet naar de bodem om te eten. Een zo veelzijdig mogelijk dieet zorgt voor gezonde vissen met mooie kleuren! Ze mogen 1 of 2 keer per dag een kleine hoeveelheid voeding krijgen.
Maar geef niet te veel per keer, geef wat ze in ongeveer 1 minuut op krijgen.