';
KaRo Purperkopbarbeel

Zoom in

Artikelnummer: 4
Barbus nigrofasciatus

Purperkopbarbeel - Barbus nigrofasciatus

Herkomst

Ze behoren tot de familie van de Cyprinidae of karperachtigen.
Alle vissen in de handel zijn in gevangenschap gekweekt. In het wild zijn ze met uitsterven bedreigd doordat hun beperkt leefgebied verdwijnt door het kappen van bossen en het vervuilen van water.
De soort is afkomstig van Azië, meer bepaald Sri Lanka en enkel rond de Kelani en Nilwana rivieren.
Ze leven er in helder en niet te snel stromende wateren.

Levensverwachting

Ze worden gemiddeld zo’n 5 jaar oud.

Afmetingen

Ze worden gemiddeld zo’n 5 tot 7cm lang.

Uiterlijk

De jonge exemplaren lijken sterk op de sumatranen, ook met donkere dwarsbanden, maar met een meer roze achtergrondkleur. Naarmate ze ouder worden, zullen vooral bij de mannetjes die banden minder zichtbaar worden. Ze worden dan algemeen veel donkerder van kleur, de mannetjes meer rood, de vrouwtjes meer bruin.

Geslachtsonderscheid

De mannetjes zijn meestal iets kleiner en slanker dan de iets grotere, vollere vrouwtjes.
En de mannetjes zijn meestal ook iets feller gekleurd dan de vrouwtjes.

Als je naar de rugvin kijkt, is deze bij jonge mannetjes mooi donker en later volledig zwart.

Aquarium

Het zijn actieve scholenvissen, die een gezelschapsaquarium kunnen gehouden worden samen met andere soorten met hetzelfde temperament (levendig).
Ze kunnen niet met alle soorten vissen gecombineerd worden, omdat ze aan de vinnen van andere vissen durven bijten als ze zich gaan vervelen. Ze worden dus best niet gecombineerd met vissen met lange staarten of voelsprieten zoals guppy’s, maanvissen of goerami’s. Een aquarium van minimaal 70L of meer is aan te raden. Voor de inrichting van het aquarium kunnen planten, rotsen, hout of andere decoratie gebruikt worden. Ideaal is veel randbeplanting en voldoende vrije zwemruimte in het midden. Het zijn actieve vissen, die veel vrije zwemruimte vragen in het onderste en middelste deel van hun aquarium. Schaduw door middel van drijfplanten wordt sterk geapprecieerd.

Tip: gebruik donker grind, dit geeft minder stress aan de vissen en hun kleuren komen mooier uit.

Temperatuur

De ideale temperatuur ligt tussen 22 en 25°C. Het is belangrijk om geen te grote schommelingen in temperatuur te hebben, daar kunnen ze witstip van krijgen.

Waterwaarden

Aan te raden is een pH van 5 à 6, een GH van 1 tot 6° DH, een KH tussen 0 en 3° Dh,
geen nitriet (NO2), geen tot bijna geen nitraat (NO3 < 1mg/l) en geen Chloor.

Verzorging

Het houden van purperkopbarbelen eist weinig ervaring en ze kunnen makkelijk gehouden worden. Ververs wekelijks 10% van het aquariumwater en voeg waterconditioner en goede, levende bacteriën toe om een goede waterkwaliteit te garanderen. Ze voelen zich het best in een aquarium met een goede filtering met voldoende stroming, een beetje extra beluchting en veel verstopplekjes tussen de planten en andere decoratie. Ze worden best in een groep van minimaal 5 stuks gehouden.

Kweken

Het kweken met purperkopbarbelen is vrij eenvoudig. Zorg voor een koppel die goed gevoed is met levend- of diepvriesvoer (zwarte muggenlarven). Plaats ze in een klein aquarium met lichtzuur, niet te hard water van 25 à 26°C, op een meer donkere plaats. Richt het in met knikkers of heel grof grind als bodem en met Javamos en andere fijnbladige planten. Zorg voor een zwakke belichting en gebruik een sponsfilter. De vrouwtje kunnen tot 500 transparante eitjes afzetten aan de planten.
Ze kennen geen broedzorg en de volwassen vissen moeten direct na het paren van de eitjes worden gescheiden in een ander aquarium. De kweekbak blijft voor de eitjes licht verduisterd.
Na een incubatieperiode van 36 tot 48 uur komen de eitjes uit, waarna de larven nog 1 tot enkele dagen blijven plakken en de rest van de dooierzak verteren.
Nadien moeten ze met heel fijn stofvoer en artemia-naupliën gevoed worden.

Voeding

Het zijn een echte alleseters. Ze eten droogvoer zoals vlokken, granulaat en voedertabletten en levend- en diepvriesvoer zoals watervlooien, tubifex en muggenlarven. Plantaardige voeding mag zeker niet ontbreken, geef regelmatig voeding met spirulina en algentabletten.

Een zo veelzijdig mogelijk dieet zorgt voor gezonde vissen met mooie kleuren!