';
KaRo Californische kuifkwartel

Zoom in

Artikelnummer: 1
Lophortyx Californicus - Callipepla californica

Californische kuifkwartel - Lophortyx Californicus - Callipepla californica

Herkomst

Ze zijn afkomstig van Zuidwest-Canada, het westen van de Verenigde Staten, tot het Noordwest-Mexico. Daar leven ze in eikenbossen, op hellingen en in de dalen van het bergachtig gebied.

Afmetingen

Ze worden gemiddeld zo’n 24 à 25cm groot.

Uiterlijk &

Geslachts verschil

Deze kwartelsoort valt op door de zwarte, druppelvormige kuif boven op de kop. Deze is mooi en groot bij de haan en veel kleiner bij de hen. De haantjes zijn duidelijk veel mooier en feller gekleurd dan de bruingrijzige hennetjes. De haantjes zijn algemeen ook iets groter dan de hennetjes. De hanen hebben een zwart met wit getekende kop, terwijl die bij de hennen gewoon grijzig is. De borst van de hanen is mooi blauwgrijs en dit loopt verder over de hals met daar vele kleine witte puntjes. De rug van beide is donkergrijs, net als de staart. Op de flanken is er een donkergrijs met witte strepen tekening. En van de buik tot de stuit hebben ze een witte schubtekening met geelgoud. En op de buik hebben ze een kastanjebruine vlek. De tekening van de hennen op de flanken, buik en stuit is gelijk aan die van de hanen, maar dan minder opvallend en mooi van kleur. Ze hebben beide een zwarte snavel, bruine ogen en grijze poten.

Huisvesting

Het zijn kwartels die perfect in een ruime, al dan niet beplante, gemeenschapsvolière kunnen gehouden worden. Het zijn bodembewoners, die wel stevig kunnen vliegen en daardoor ook op de stokken van de andere vogels durven zitten (zeker om te slapen). Een (ruime) binnenvolière, een buitenvolière of zelf een (volledig afgesloten) kippenren voldoen als huisvesting, een kooi is te klein voor deze grotere kwartelsoort. En als ze in de winter buiten blijven, dat kan, maar een tocht- en vorstvrij nachthok is aan te raden. Als ze buiten leven, is het belangrijk dat ze over een droge zone beschikken in de volière, door bijvoorbeeld een deel van de volière te overkappen. Ze kunnen als koppel gehouden worden, maar het is aan te raden om 1 haan met enkele hennen samen te houden. De hanen zijn territoriaal, hou dan ook slechts 1 haan per volière en combineer ze niet met andere kwartelsoorten. Maar in een gezelschapsvolière kunnen ze makkelijk bij, liefst iets grotere, exotische vogels, inlandse vogels en kanaries gehouden worden. Of zelf bij parkieten.

Kweek

Het kweken van kwartels is niet moeilijk, let wel, niet alle hennen zullen beginnen broeden. Dit zal meestal enkel gebeuren als de hen zelf natuurbroed is.

Legt ze de eitjes in een ondiep kuiltje op een beschutte plaats ideaal, maar veel kans dat ze over de volière verspreid liggen. Het hennetje kan tot 20 lichtbruine eitjes met bruine stippen leggen en volledig zelf uitbroeden. Na 18 tot 23 dagen komen de eitjes uit, de nestvliedertjes lopen direct met de moeder mee en beginnen kleine zaadjes en fijn levend voet te pikken. Na 4 weken zijn de kleintjes al volledig zelfstandig. Het haantje zal zich niet met het uitbroeden van de eitjes, maar wel met het verzorgen van de jongen bemoeien. In het geval dat de hen niet gaat broeden, kan je de eitjes zelf gaan verzamelen en in een broedkast uitbroeden. Voorzie voor de kuikentjes dan kuikenmeel, kleine zaadjes en fijn levend voer. En om de warmte van de moeder te vervangen hang je een ceramische of een infrarood warmtelamp omhoog. Welke je regelmatig een beetje hoger hangt, om de kuikens zo aan de normale omgevingstemperatuur te laten wennen. En bij alle kwartelkuikentjes moet je opletten dat ze niet kunnen verdrinken. Geef daarom enkel ondiepe drinkschaaltjes en leg er steentjes of knikkers in om verdrinking onmogelijk te maken. De kuikens kunnen geringd worden met ringen van 6mm.

Voeding

Kwartels worden vaak in een volière gehouden om verspilde zaden van andere vogels op te eten. Naast alle fijne vogelzaden eten ze ook een fijne graanmengeling speciaal voor kuikens en kwartels en appreciëren ze zo nu en dan fijn levend voer en insectenvoer. Daarnaast moeten grit en/of maagkiezel ook altijd aanwezig zijn. Om verspilling tegen te gaan, omdat ze open voederbakjes zouden gaan leegkrabben, zijn voederbakjes met kleine gaten aan te raden.

Bijzonderheden

Ze houden van het nemen van een zandbak om hun veren mooi en proper te houden.