';
KaRo Blauwe danio

Zoom in

Artikelnummer: 4
Brachydanio Albolineatus

Blauwe danio - Brachydanio Albolineatus

Herkomst

De blauwe danio of goud danio behoort tot de familie van de Cyprinidae of karperachtigen.
Ze zijn afkomstig van Azië, meer bepaald Indonesië, Sumatra, Birma, Maleisië en Thailand.
Daar leven ze een beetje overal, in kleine plassen met veel plantenresten, in beekjes, in traag- en snelstromende rivieren en zowel in lager als hoger gelegen gebieden.

Levensverwachting

Onder de juiste omstandigheden worden ze gemiddeld 3 tot 5 jaar oud..

Afmetingen

Ze worden gemiddeld zo’n 6cm lang.

Uiterlijk

Ze vallen in een aquarium op door hun glanzende kleuren. Vooral als ze als scholenvis mooi in groep zwemmen. Hun basiskleur is rozig grijs, met glanzend goud, paars, groen en/of blauw.

Geslachtsonderscheid

Het verschil is bijzonder moeilijk te zien. De mannetjes zijn meestal iets kleiner en slanker dan de vrouwtjes en ze zijn ook feller gekleurd. De vrouwtjes hebben een iets grotere, rondere buik.

Aquarium

Het zijn actieve, sociale scholenvissen, die met een grote groep in een mooi beplant aquarium kunnen gehouden worden. Of in een gezelschapsaquarium samen met vele andere soorten.
Een aquarium van minimaal 50L of meer is aan te raden voor een schooltje van deze attractieve visjes. Voor de inrichting van het aquarium kunnen planten, rotsen, hout of andere decoratie gebruikt worden. Ideaal is veel randbeplanting en voldoende vrije zwemruimte in het midden. Het zijn actieve vissen, die in groep vooral in het middelste en bovenste deel van hun aquarium zwemmen. Ze verkiezen een snelle stroming in het aquarium en ze durven springen, voorzie dus zeker een dekruit op het aquarium. Tip: gebruik donker grind, dit geeft minder stress aan de vissen en hun kleuren komen mooier uit.

Temperatuur

De ideale temperatuur is 24°C., je kan ze houden tussen 20 tot 26°C. Het is belangrijk om geen te grote schommelingen in temperatuur te hebben, daar kunnen ze witstip van krijgen.

Waterwaarden

Ze stellen geen hoge eisen qua waterwaarden.
Aan te raden is een pH van 6 à 8 (6,5 à 7 is perfect), een GH van 8 tot 12° DH, een KH tussen 3 en 12° Dh, geen nitriet (NO2), geen tot bijna geen nitraat (NO3 < 1mg/l) en geen Chloor.

Verzorging

Het houden van blauwe danio’s eist weinig ervaring en ze kunnen makkelijk gehouden worden. Ververs wekelijks 10% van het aquariumwater en voeg waterconditioner en goede, levende bacteriën toe om een goede waterkwaliteit te garanderen. Ze voelen zich het best in een aquarium met een goede filtering met stevige stroming, extra beluchting en veel verstopplekjes tussen de planten en andere decoratie. Ze worden best in een groep van minimaal 5 stuks gehouden, hoe groter de school, hoe beter voor de vissen en hoe meer ze opvallen.

Kweken

Het kweken is redelijk eenvoudig. Zet 1 vrouwtje met 2 mannetjes in een klein aquarium met een zwakke belichting (vooral belangrijk voor de eitjes).

Richt het in met heel grof grind of knikkers, fijn-bladige planten en/of Javamos en gebruik een sponsfilter. Het water moet vrij zacht zijn en de ideale temperatuur is 25 à 27°C. Het vrouwtje zal haar eitjes tussen de planten of het Javamos afzetten en de mannetjes zullen die direct bevruchten. De eitjes plakken niet echt en vallen tussen het grind of de knikkers. Ze kennen geen broedzorg en de volwassen vissen moeten onmiddellijk na het paren van de eitjes worden gescheiden. Na een incubatieperiode van ongeveer 2 dagen komen de eitjes uit, de volgende 2 tot 3 dagen verteren de larven de rest van de dooierzak en na 4 à 5 dagen zwemmen ze vrij rond. Vanaf dan moeten ze met fijn droog-, diepvries- of levend voer gevoed worden.

Voeding

Het zijn echte alleseters. Ze eten droogvoer zoals vlokken, granulaat en voedertabletten en levend- en diepvriesvoer zoals watervlooien, tubifex en muggenlarven.

Een zo veelzijdig mogelijk dieet zorgt voor gezonde vissen met mooie kleuren!