';
KaRo Birma tortel

Zoom in

Artikelnummer: 1
Streptopelia tranquebarica

Birma tortel - Streptopelia tranquebarica

Herkomst

Ze zijn afkomstig van Zuidoost-Azië, Birma en het noorden van de Filipijnen. Ze leven in bossen en parken, in de bergen en op agrarische gebieden en van dichtbeboste wouden tot savannes.

Afmetingen

Ze worden 19 à 21cm groot en wegen 150 à 200gr.

Uiterlijk

De mannen of doffers hebben een opvallend wijnrood lichaam en flanken. De kop is mooi blauw-grijs en ze hebben een zwarte band tussen de kop en de rug. De onderkant van de staart is wit en de bovenkant is zwart, net als de vleugelpennen.

De vrouwtjes of duivinnen zijn veel minder mooi gekleurd. Het lichaam is doffer bruin, de kop is bruinachtig grijs en de vleugels en staart zijn donker bruin.

Ze hebben bruine irissen met een donkere oogrand, een zwarte snavel en roodblauwe poten.

Geslachtsonderscheid

Er is een duidelijk te zien qua kleur.

Verzorging

Het zijn rustige, zachtaardige vogels, die perfect samen gehouden kunnen worden met Inlandse vogels, kanaries en andere exotische zangvogels.

Het is aan te raden om ze altijd per koppel te houden. In een ruime kooi of volière is het mogelijk om meerdere koppels samen te houden.

Huisvesting

Ze kunnen zowel in een kooi, als een binnen- of buitenvolière gehouden worden. Een tocht- en vorstvrij nachthok of voldoende beschutting is aan te raden als ze in de winter buiten blijven.

Broedvoorzieningen

Een open nestje voor duiven voldoet perfect. Vul dit met een beetje schelpenzand zodat ze het enkel met wat takjes, kokosvezel en pluimpjes nog moeten afwerken.

Kweek

Diamant duifjes leggen 2 eitjes die na 12 tot 14 dagen broeden (door beide ouders) uitkomen. Na 12 tot 14 dagen verlaten de jongen het nest. Waarna de ouders nog enkele dagen/weken voor de jongen blijven zorgen. Een gezond koppeltje mag tot 3 nesten per jaar grootbrengen.

Voeding

Het hoofdvoer is een zadenmengeling voor tropische vogels, voor kleine parkieten, kwartelgraan en/of een speciale tortelduiven mengeling.

Aangevuld met een piksteen, grit, maagkiezel, kiemzaden en eivoer (vooral tijdens de kweek).

Bijzonderheden

Omdat ze niet veeleisend zijn wat betreft huisvesting en voeding, zijn ideaal voor de beginnende liefhebber.

Ze scharrelen graag op de bodem van de kooi of volière en liefst in het zonnetje.

Een bad nemen gaan ze niet snel nemen, liever ‘douchen’ in de regen.