';
KaRo Lizard kanarie

Zoom in

Artikelnummer: 1
Serinus canarius domesticus

Lizard kanarie - Serinus canarius domesticus

Herkomst

Deze ‘postuurkanarie’ is eigenlijk meer een tekening-kanarie. Ze hebben het postuur van de kleurkanarie, maar het is vooral hun typerende tekening die opvalt. Ze hebben hun naam ‘lizard kanarie’ te danken aan hun hagedisachtige schubtekening. Het is een oud kanarie ras dat eind van de 16e eeuw vanuit Frankrijk, Engeland zou ingevoerd zijn. Waar het van zijn oude vorm, naar de huidige zou geëvolueerd zijn. Ooit was het een populair ras, later was het bijna uitgestorven, tegenwoordig komen ze weer veelvuldig voor.

Afmetingen

12,5 cm

De kap

Naast de volkap is er ook de gebroken kap en er zijn er ook kaploze lizard kanaries.
De kap is ovaal, ze loopt niet te ver in de nek door en boven de ogen hebben ze nog een oogstreep. Bij de gebroken kap is het onderbroken gedeelte mooi geschubd. En bij de kaploze lizard kanaries loopt de schubtekening van de snavel mooi over naar de rug.

Tekening

Zowel de borst, als de flanken, als de rug moeten een mooie schubtekening hebben (hagedisachtige tekening). De cap heeft een egale gele kleur, de tekening is diep zwart en er mag zeker geen bruin zichtbar zijn.

Kleuren

Er bestaan 4 kleuren: goud (geel intensief),  zilver (geel schimmel), blauw (witte ondergrond),  rood (bijgekleurd).

Poten

Voor een tentoonstellingsvogel zijn zo donker mogelijke poten ook heel belangrijk.

Huisvesting

Ze kunnen zowel is een sierkooi, in een kweekkooi, als in een binnen- of buitenvolière gehouden worden. De verzorging is zoals een kleurkanarie. Ze kunnen eenvoudig samen gehouden worden met andere vogels (kanaries, inlandse vogels, tropische vogels), maar om ze raszuiver te houden worden ze best per koppel in een sier- of kweekkooi gehouden.

Broedvoorzieningen

& kweek

Net zoals bij de kleurkanarie (zie kleurkanarie).

Let wel op bij het koppelen van de vogels. Een koppel bestaat altijd uit een schimmel vogel en een intensieve vogel. Een koppel mag ook niet uit 2 volkappen bestaan.

Voeding

Een zadenmengeling voor kanaries, of een pellet voer, zijn de hoofdvoeding. Dit wordt aangevuld met wilde zaden, gezondheidszaden, eivoer (buiten de kweekperiode 1 x per week), grit, sepia en maagkiezel en kleine stukjes rauwe groenten of fruit (broccoli, witloof, worden en appel).

Verzorging

De kanaries nemen heel graag een bad en dit zal ook zorgen voor hun mooi verenkleed.