';
KaRo Buffelrug, ranchu

Zoom in

Artikelnummer: 6
Carassius auratus var. Ranchu

Buffelrug, ranchu - Carassius auratus var. Ranchu

Herkomst

De goudvissen komen oorspronkelijk van Zuidoost-Azië en vooral China, waar ze in poelen en traag stromende rivieren leven. Maar deze gekweekte variant komt in de vrije natuur niet voor.

Levensverwachting

Onder de juiste omstandigheden kunnen ze 15 tot 20 jaar oud worden.

Afmetingen

Ze kunnen tot maximaal 25cm groot worden. Afhankelijk van de grootte van hun aquarium, of eventueel binnen-vijver, zullen ze 15 tot 25cm groot worden.

Uiterlijk

Het is een korte, bolle sluierstaart goudvis met een heel korte sluierstaart.

Daarnaast is ook de bolle vorm van de rug kenmerkend. De rug vormt een mooie boog en wordt gevolgd door de staart die met een hoek van 90° recht omhoog gaat. Ze hebben net als andere sluiers 2 borst-, 2 buik-, 2 anaal- en 2 staartvinnen, maar zij hebben GEEN rugvin. Net als de leeuwenkop sluiers hebben ze een ‘wen’ op hun hoofd, deze hersen-achtige kopgroei loopt ook over hun kieuwen.

Kleuren

Oranje, wit, zwart, calico, rood/zwart, rood/wit, bruin en 3-color.

Aquarium

Het zijn rustige traag zwemmende vissen, ideaal vo or in een bokaal of een gezelschapsaquarium met andere rustige, sociale vissen, die dezelfde eisen stellen. Let bij de inrichting van het aquarium op decoratie (rotsen) met scherpe punten. Daaraan zouden ze zich kunnen kwetsen.

Temperatuur

Gewone goudvissen zijn winterhard en kunnen gehouden worden tussen 4 en 28°C. Maar voor de sluierstaarten ligt de ideale temperatuur tussen 16 en 26°C. Het is belangrijk om geen te grote schommelingen in temperatuur te hebben, daar kunnen ze witstip van krijgen.

Waterwaarden

Aan te raden is een pH van 7 à 8,5, een GH van 8 tot 20° DH, een KH tussen 6 en 12° Dh, geen nitriet (NO2), geen tot bijna geen nitraat (NO3 < 1mg/l) en geen Chloor.

Verzorging

Het houden van goudvissen en sluierstaarten eist geen ervaring en ze kunnen makkelijk gehouden worden. Ververs wekelijks 10 tot 20% van het aquariumwater en voeg waterconditioner en goede, levende bacteriën toe om een goede waterkwaliteit te garanderen. Ze kunnen in groep, maar ook solitair gehouden worden en de verhouding mannetjes/vrouwtjes is van geen belang.

Kweken

In een gewoon aquarium zullen ze zelden tot kweken overgaan. Als ze dit toch doen, zal na een koelere periode het vrouwtje enkele honderden tot wel 1000 eitjes op bladeren van planten afzetten. Het mannetjes bevrucht de eitjes, maar zal niet voor de jongen zorgen. In tegendeel, het is aan te raden om jongen en volwassen dieren in een afzonderlijk aquarium te plaatsen. De jongen zijn in het begin grijskleurig en beginnen na 8 maanden te kleuren, na ongeveer 1 jaar kunnen ze al 10cm zijn (als het water voldoende warm is) en na 1 jaar zijn ze geslachtsrijp. De jongen worden met fijn levend voer (eventueel diepvries) grootgebracht.

Voeding

Het zijn alleseters. Zorgen voor voldoende variatie. Als basis wordt droogvoer gegeven, ideaal zijn zinkende korreltjes speciaal voor sluierstaarten. Korrels bevatten meer voeding dan vlokken en de vissen moeten er dan ook niet zoveel van eten, verder vervuilen de vlokken het water sneller. De voeding is best zinkend, anders kunnen de ‘dikke’ goudvissen bij het eten te veel lucht binnen happen en zwemblaasproblemen krijgen en beginnen drijven. Als extra kan af en toe diepvriesvoer gegeven worden. Ze mogen 1 (tot 2) keer per dag een kleine hoeveelheid voeding krijgen, maar voor de vertering is het aan te raden om regelmatig een dag over te slaan. Geef wat ze in ongeveer 1 minuut op krijgen, anders eten ze gegarandeerd te veel. Daarna kunnen ze op de bodem nog opzoek gaan naar gezonken, nog niet opgegeten korreltjes.  Het zijn trage eters, dus moet erop gelet worden dat ze voldoende eten en dat snellere vissen ook niet met hun deel weg zijn. Voor tijdens vakantieperiodes bestaat er speciale vakantievoeding, maar een goed doorvoede sluier kan gerust enkele dagen zonder.

Karakter

Deze actieve sluiers kunnen heel ‘tam’ worden. Ze herkennen hun eigenaar, volgen u als je aan het aquarium passeert en weten wanneer ze gewoonlijk eten krijgen.