';
KaRo Goudhamster

Zoom in

Artikelnummer: 2
Mesocricetus auratus

Goudhamster - Mesocricetus auratus

Herkomst

De goudhamsters of Syrische hamsters vinden hun oorsprong in het woestijngebied in Syrië. Middelgrote goudkleurige hamster, dat is de letterlijke vertaling is van de Latijnse naam.

De goudhamsters die tegenwoordig verkocht worden, stammen zo goed als zeker allemaal af van enkele exemplaren die in 1930 gevangen zijn voor wetenschappelijk onderzoek.

Afmetingen

Ze worden zo’n 14 tot 19cm en wegen 100 tot 200gr. Alles is afhankelijk van het geslacht, haartype en de grootte van ouders.

Levensverwachting

Ze worden normaal 2 tot 4jaar, met uitzonderingen tot 5 jaar.

Geslachts verschil

Volwassen mannetjes hebben een spitse achterkant, vrouwtjes meer afgerond.

De afstand tussen de anus en geslachtsopening bij mannetjes is groter dan bij vrouwtjes.

Ook zijn de balletjes bij volwassen mannen goed zichtbaar.

Uiterlijk

Ze hebben een rond kopje met een stompe snuit. De ogen zijn opvallend groot en bol, ze hebben opvallende, rechtopstaande oren en de typische wangzakken.

Ook hebben ze een heel kort staartje, maximaal 1cm.

Kleuren en haartypes

De wildkleur is zoals de naam zegt goudkleurig, maar er bestaan ontzettend veel kleuren en kleurcombinaties. Bruin, beige, wit, oranje, grijs, zwart en de combinatie met witband of bont. Naast de normale kortharige hamster is er ook de langharige, de rex, satijn en naakt.

Karakter

Zoals de meeste hamstersoorten zijn ook de goudhamsters solitaire diertjes en kunnen ze best alleen gehouden worden. Het is belangrijk om er steeds rustig mee om te gaan, zeker in het begin, anders zullen ze snel schrikken en weg willen rennen of bijten.

Doordat ze van nature, eens ze volwassen zijn, in 1 hoekje naar toilet zullen gaan, kunnen ze leren om in een hamster-toilet te gaan.

Huisvesting

Schaf een stevige, voldoende grootte hamsterkooi aan, voorzie in de kooi veel speel-, graaf- , knaag- en klimmogelijkheden, zodat de hamster zich niet gaat vervelen. Ook mogen een schuilhuisje, een loopwiel, een aardewerk eetpot en een drinkfles niet ontbreken.

Als bodembedekking zijn hennepstrooisel, houtkorrels, hout- of katoenvezel perfect geschikt. Geef verder nog hamster wol of hooi om een nestje te maken.

De kooi zal normaal 1x per week moeten schoon gemaakt worden.

Kweek

Jonge diertjes zijn al snel vruchtbaar (4 à 5 weken), maar het is aan te raden minimaal 4 maand te wachten om ze te laten kweken. Soms kan een koppel samen blijven, maar meestal gaan ze vechten en zal de man na het paren, moeten weggehaald worden.

Na 16 dagen dracht zullen meestal 6 tot 10 jongen, maar meer is zeker mogelijk, geboren worden. Het is belangrijk om de eerste dagen de moeder en het nest zo weinig mogelijk te storen.

Na ongeveer 10 dagen gaan de oogjes van de jongen open en een paar dagen later beginnen ze achter eten te zoeken. Na 3 weken zijn de jongen al redelijk zelfstandig, maar het is aan te raden om tot 4 weken te wachten en dan de jongen bij de moeder weg te halen en direct ook de mannetjes en de vrouwtjes te scheiden.

Voeding

Als basis zijn er verschillende goede hamstervoedingen te verkrijgen. Vul dit eventueel aan met beperkt vers groenvoer en gedroogde vruchten. Als snack mag je ook beperkt sticks, drops, koekjes geven of de gezondere snacks op basis van fruit en kruiden.

Tanden

Zoals veel knaagdieren blijven hun tanden groeien, geef daarom zeker een knaagsteen, veel knaaghout, enkele knaagspeeltjes en hooi, zodat de tandjes mooi slijten.

Controleer ook regelmatig de nagels of deze niet bijgeknipt moeten worden.