';
KaRo Valkparkiet

Zoom in

Artikelnummer: 1
Nymphicus hollandicus

Valkparkiet - Nymphicus hollandicus

Herkomst

Australië

Afmetingen

30 tot 34 cm                   80 tot 110 gr

Levensverwachting

15 tot 20 jaar

Kleuren

Valkparkieten zijn al in vele kleurmutaties gekweekt: wildkleur, lutino, opaline (gepareld), cinnamon, witmasker, fallow, geelwang, dominant pastel, witmasker en albino.

Uiterlijk wildkleur

Grijs met witte vlekken op de vleugels, een gele kop met een gele kuif, en oranje oorvlekken.

Geslachts verschil

Mannen hebben in de meeste gevallen een geel masker en de poppen hebben geen of bijna geen geel in het masker, bij de witmasker heeft de man een wit masker.

Ook zie je bij volwassen poppen een visgraatmotief in de staart wat bij de man volledig zwart is onderaan de staart. De poppen hebben ook stippen aan de onderkant van de vleugel en de mannen hebben deze niet. Bij bont mag je hier niet op letten want daar wil de man nog wel eens de stippen en visgraatmotief behouden of heel laat pas verliezen.

Geparelde mannen verliezen de parels na 7 tot 12 maanden, poppen behouden de parels. Bij de lutino valkparkieten kan je enkel op de tekening aan de binnenzijde van de vleugel letten.

Mannen hebben ook een baltsgedrag: kuif omhoog, vleugels iets gespreid, af en toe vooroverbuigend en voortdurend harde melodieuze fluittonen. Poppen doen dit niet.

Huisvesting

Valkparkieten kunnen in iets grotere tot hele grote kooien gehouden worden of in een volière natuurlijk. Het karakter is rustig en ze zijn eenvoudig te houden (ze kunnen zelf in een gemeenschapsvolière). Tralies dienen horizontaal te lopen om klimmen en spelen mogelijk te maken. Graag strekken ze zo nu en dan hun vleugels eens.

Broedvoorzieningen

Aanbevolen afmetingen voor het broedblok zijn: een bodemoppervlakte van 25 x 25 cm en een hoogte van 25 à 30 cm met een rond vlieggat van 7 - 8 cm. Tip: bevestig wat gaas of draad aan de binnenkant van het blok, dit voorkomt dat de ouders de eieren kapot kunnen springen.

Kweek

Valkparkieten zijn na 1 jaar geslachtsrijp maar iets langer wachten (pop 1,5 jaar) is aan te raden. Ze kunnen tot 3 broedrondes per jaar hebben van gemiddeld 5 jongen per nest. Buiten kan je de broedklok(ken) vanaf begin maart ophangen. Zowel de man als pop broeden.

Na 18 tot 21 dagen komen de eieren uit en vanaf de 7de dag kan men de vogels ringen.

Vanaf 10- 12 dagen moeten de jongen zich aan elkaar warmen, dan zullen de ouders steeds vaker het nest verlaten. Als de jongen 4 - 5 weken oud zijn, vliegen ze uit en na nog eens 2 - 3 weken zijn de jongen zelfstandig.

Als huisdier

Ze kunnen bijzonder tam worden en hebben meestal een zachtaardig karakter. Let wel op, een valkparkiet die dat wil, kan wel hard bijten. Probeer altijd een jonge of al handtamme valkparkiet te kopen, een oudere is moeilijker tam te maken.

Tam maken begint met het knippen van de pluimen van 1 vleugel en voorzichtig enkele keren vasthouden van de vogel. Ze gaan u beetje bij beetje vertrouwen. Laat de vogel af en toe uit de hand eten. De valkparkiet is van nature sociaal en nieuwsgierig, en zal zelf initiatief nemen.

Voeding

Een zaadmengeling voor grote parkieten, of een pellet voer, is het hoofdvoer. Groenvoer, fruit, trosgierst, dunne wilgentakjes, sepia, grit en een mineraalblok zijn aan te raden.

Bijzonderheden

Ze hebben een typische manier van drinken waarbij ze scheppen en vervolgens de kop naar achteren doen om te slikken.

Wat hun ook heel erg onderscheidt van parkieten, is het feit dat ze elkaar nooit voeren, ook niet tijdens het paren of baltsen.