';
KaRo bichenow astrilde

Zoom in

Artikelnummer: 1
Poephila bichenovii

Bichenow astrilde  -   Poephila bichenovii

Herkomst

Australië 

Leefgebied

Graslanden en eucalyptusbossen, maar ook in tuinen en parken

Ondersoort

zwartstuit Bichenow Astrilde

Engelse benaming

Double-barred finch.

Familie

Prachtvinken (Estrildidae).

Nacht

Nestslapers

Afmetingen

9 tot 11cm

Uiterlijk

Van boven op de kop, langs de nek, over de rug tot aan de staart zijn de vogeltjes (donker)grijs. De staart is zwart en de buik licht beige. De vleugels zijn donker grijs/bruin met witte stipjes. Ze hebben een opvallend wit masker met een zwarte rand, die van aan de snavel, boven de ogen en zo langs onder loopt. De borst is (bruinig)wit met daaronder ook weer een donkere lijn.

Geslachts verschil

Het verschil tussen man en pop is bijzonder klein. De mannetjes hebben een bredere, intensievere band rond het masker en onder de borst, deze is fijner en doffer van kleur bij de popjes. De mannetjes hebben verder ook een donkerdere rug, staart en vleugels. Alles is meer zwart bij de mannetjes, meer grijs/bruin bij de popjes.

Sowieso zingen enkel de mannetjes.

Huisvesting

Het zijn sociale vogeltjes die zowel in een sierkooitje als in een groepsvolière kunnen gehouden worden, samen het andere exoten, kanaries en inlandse vogels.

In het broedseizoen kunnen ze wel iets agressiever het nest gaan verdedigen.

Ze worden best binnen gehouden in de winter of in een buitenvolière met verwarmd nachthok.

Broedvoorzieningen

Een halfopen of gesloten nestkastje of een pitriet(/kokos)korfje.

Verder voldoende nestmateriaal voor exotische vogels (katoen-sisal-jute-dierlijk haar) voorzien.

Kweek

Ze leggen 4 tot 6 eitjes, die door beide ouders gedurende 12 uitgebroed worden.

Na drie weken vliegen de jongen uit maar de volgende weken keren ze ‘s nachts nog terug naar het nest. 4 Weken na het uitvliegen zijn ze volledig zelfstandig, op de leeftijd van 4 maand zijn ze op kleur. Een (gezond) koppel kan 2 tot maximaal 3 nesten per jaar groot brengen.

Voeding

Een zadenmengeling voor tropische vogels is het hoofdvoer, dit kan aangevuld worden met Japanse millet en trosgierst. Vooral tijdens de kweekperiode eivoer en levend voer aanbieden. En grit (of maagkiezel) en sepia moeten altijd aanwezig zijn.